Hasle en fredfyldt ferieby

I Klippeøen maj 1958, skrev Ellen Jørgensen.

Hasle en fredfyldt ferieby.

Rejser man med ”Østbornholmeren” fra København, og vind og strøm arter sig vel, er Hasle på vestsiden af Bornholm den første by, man anløber. En hyggelig, ren og fredfyldt by, tornerosebyen på Bornholm, øens ældste købstad. For den, der vil holde ferie i ordets rette betydning, slappe af og hvile, er ligeglad med restaurantlivet om aftenen, findes der vel næppe en mere velegnet plet på hele øen. Her er ingen forrevne klippepartier, omegnens konturer er bløde og venlige, kort sagt en ferieby. Og Bornholms seværdigheder kan lige så godt besøges med Hasle som udgangspunkt som ethvert andet sted, takket være gode rutebilforbindelser. Folk, der gerne vil være morsomme, siger, at Hasle bare er en by, man kører igennem, men prøv selv at stoppe for nogle timer, stryg det forjagede tempo af for en stund, og afslappelsen og roen kommer ganske spontant. Bestemmer man sig så for, at her vil man blive, har man flere muligheder for at finde et sted at bo, der både passer til éns økonomiske som øvrige krav til ferien. Hotellerne er gode og med rimelige priser, og der er pensioner, eller – om man vil – kan man få anvist logis i privathjem. Turistbureauet på torvet i Hasle Ny Boghandel har i formanden, boghandler Søren Andersen – skønt jyde af fødsel – en utrættelig forkæmper for den bornholmske turisme, der gør alt for, at byens gæster skal befinde sig vel. Ham kan man trygt henvende sig til.

Hasle kirke ligger højt i byen og er et besøg værd. Den altertavle fra omkring år 1500 er uden tvivl en af Danmarks smukkeste og menes at stamme fra kirken på Hammershus slot. Da den for en del år siden blev sendt til København for at blive restaureret, spurgte en af byens borgere eksperten, der forestod forsendelsen, hvor meget han mente, altertavlen var værd.

Svaret lød: ”Cirka det samme som værdien af både damperen og den øvrige last”.

På den gamle kirkegård nær kirken findes en runesten, Marevadstenen; her ligger også kgl. Kammersanger Vilhelm Herold begravet. Herold var født i Hasle 1865, og der er opsat en mindeplade på hans fødested; på hans grav har venner ladet rejse et monument med hans portrætbuste i bronze af Jenö Meister.

På torvet, hvor der i 1946 rejstes en bronzebuste af kong Christian X, udført af Victor Kvedéris, findes tillige et gammelt frihedskæmper-mindesmærke.

Cykelstien gennem skoven fra Hasle til Rønne siges at være en af Danmarks skønneste; man kører her det første stykke vej gennem Hasle lystskov. Uforglemmeligt er det om foråret at opleve løvspringet; man kommer hver dag for at se det ske, og så opdager man alligevel en dag, at det er sket! Det er et farvespil, som kun Hasle lystskov kan fremvise en forårsdag, hvor lyset, luften, den klare blå himmel, de spæde grønne blade og stilheden danner et hele af ubeskrivelig skønhed og virkning. Eller en sommerdag, når luften ligesom dirrer af varme, finder man en bænk i den skygge, skoven beredvilligt skænker én, og her kan man sidde i timer, lytte til skovens mange lyde og havets sagte brusen lige i nærheden, når det ”synger” i Levkakrogen. Følger man skovstierne, finder man de dybe skovsøer. Der er Rubinsøen, der ligger som et varigt minde om nødhjælpsarbejdet under sidste krig i kampen for at finde kul, dengang et dybt krater, nu med tæt vegetation, der dækker sporene af vandalismen mod naturen. Det stærkt jernholdige vand giver søen et rødligt skær. Fortsætter man ned mod havet og drejer sydpå ud forbi klinkerfabrikken, finder man Smaragdsøen, hvor vandet, uvist af hvilken grund, er dybgrønt. Har man astmatisk besvær, er luften i skoven med alle sine dufte og det friske pust fra havet af stærkt gavnlig virkning.

Syd for byen er der den herligste sandbadestrand, og på fælleden mellem byen og lystskoven findes en dejlig camping-plads og et moderne vandrerhjem.

Jovist er Hasle en ferie værd og ikke bare en by, man kører igennem!

Skriv et svar