KØBENHAVNERDRENGEN DER BLEV HASLEBO
Af Jette Holkmann Jacobsen.
Min morfar VALDEMAR MARIUS NIELSEN er født i København og kom til Hasle i 1917
Her er lidt historie om ham og hans familie.
VALDEMAR er født den 10. juni 1887 i København. Hans mor, der var fra Svaneke, tog til København i 1872 og blev gift med en københavner. De fik 6 børn, men i 1890 døde hun i barselseng. Det var umuligt for faderen at tage sig af 6 små børn, så Valdemar kom i pleje hos fiskehandler og røgeriejer Martin Kristian Jensen i Listed. (Sandsynligvis en af faderens forretningsforbindelser). Valdemar voksede op sammen med 4 andre børn og betragtede sine plejeforældre som sin far og mor.
Valdemar kom ud og sejle og fiske, og i årene 1905-1909 kan man følge hans færden via de mange postkort, som han sendte hjem til Listed – til sin kjæreste.
Valdemar var blevet forelsket i en nabopige i Listed – hun hed Karoline Andersen – født i 1889.
I 1910 giftede Karoline og Valdemar sig i Ibs Kirke, og de byggede hus i Listed og fik 3 børn her.
Valdemar fik også bygget en båd, som han ejede sammen med Niels Jensen også af Listed.
I 1917 bragte “skæbnen” Karoline og Valdemar til Hasle.
Ejeren af Herolds Hotel i Hasle hed Jørgensen, og han var tillige fiskehandler. Man kunne på det tidspunkt (1. verdenskrig) sælge alt, hvad der blev fanget af fisk, og det siges, at denne Jørgensen snød Hasle fiskerne. Den 16/6-1915 blev han arresteret og dømt 14 dages simpelt fængsel for at stå i forbindelse med en tysk spioncentral i Danmark. Han skulle have sendt oplysninger til tyskerne om visse ting, der måtte forekomme i farvandene ved Bornholm, bl.a. om miner og krigsfartøjer. Jørgensen var desuden medlem af Hasle Byråd, men blev efter dette anmodet om at nedlægge sit mandat.
Fiskerne i Hasle dannede Fiskernes Salgsforening, og Valdemars “bror” Hans Jensen syntes Valdemar skulle søge stillingen som salgsforeningens bestyrer, hvilken han fik i h.t. protokollen den 26/3-1917. Lønnen blev fastsat til 8 % for al saltet og røget sild og 6 % for solgt fersk sild. Så den 1/5-1917 flyttede familien til Hasle til et lille hus i Sandløkkegade – lige ved siden af Teknisk Skole (nu Bia-lid).
Det blev en tid med fremgang og rigdom. De byggede hus på Havnenbakken, nu Toldbodgade (matr. nr. 180 D Hasle bygr.), som stod færdigt i efteråret 1917.
Hjemmet blev indrettet med forretning nede til højre og Valdemars kontor til venstre. Karoline stod for salget af fisk i forretningen. Margrethe Bahn (”pajan”) har fortalt, at om aftenen måtte hun i gang med den store rengøring af forretningen, laks og fisk var noget ”fedtet stads”. De havde et samarbejde med Anker Hjort, som i sin bil prangede fisk på landet (kørte ud og solgte fisk på landet).
På husets første sal mod havnen havde man den bedste stue med plysmøblerne. Modsat den bedste stue var der hverdagsstue, soveværelse og køkken. På loftet blev indrettet børneværelser, hvor børnene lå i 2 store senge.
I 1919 blev Louis, Karl og Karoline syge af difteritis (rammer luftrøret). De tog til læge, men han slog det bare hen og sagde – ”deres kone ser så meget.” Til sidst blev de dog indlagt på epidemihuset i Rønne, men da var det for sent for Karl, som døde nogle få dage senere.
Karoline og Valdemar Nielsen med Lisbeth og Anker Hjort og børnene i ens kjoler, frakker og hatte – Margith, Nancy, Kirsten og Leo.
Det gik ellers godt for den lille familie. Valdemar tjente godt, og på opfordring af lærer Jørgensen, lærer Petersen, mægler Kristensen, gårdejer Lind fra Brogård m.fl. begyndte Valdemar også at investere i skibe og i aktier (af egne midler). De havde bl.a. aktier i Kongedybet. Men midt i 1920-erne begyndte den økonomiske krise. Alle tabte de penge, men nogle forstod bedre end andre at holde skindet på næsen.
Hver dag læste Valdemar børsnotaterne. Kurserne faldt og faldt, og han indså, at alt var ved at gå tabt. Valdemar fik dårlige nerver.
De konsulterede dr. Wernø, men da denne flyttede, måtte man ty til gamle dr. Peterson i Hasle, og denne sagde til Valdemar – “Jamen kan De da ikke tage Dem en snaps eller to”. Det blev starten til et drikkeri, som blev værre og værre med den økonomiske situation. Valdemars økonomi blev dårligere og dårligere, og samtidig fik han problemer med fiskerne som bestyrer for salgsforeningen.
I Salgsforeningens protokol kan man se, at problemerne optrappes, og i 1931 afskedigede bestyrelsen Valdemar Nielsen.
De gik fallit og måtte flytte fra deres store dejlige hus, møblerne i den bedste stue blev også taget.
Den 1/5-1932 flyttede de til Munchs hus i Julegade. I 1934 boede de i Købmand Larsens ejendom (nu Fælledvej ). Den 15/9-1935 lejede de Emilielyst i Søndergade..
Efter afskedigelsen tog Valdemar fat på at fiske dels med “makker” Finne og senere med sønnerne Louis, Leo og Holger. En af bådene hed Nordstjernen. Valdemar blev syg af nyregrus, og han holdt op med at drikke efter nogle. år.
Men familien var blevet fattig.
Karoline forsøgte at holde sammen på stumperne. Det betød hårdt slid for hende og for børnene. Børnene skulle bestille noget. Den store have skulle holdes (gik helt ned til togskinnerne), der skulle samles brænde i skoven, der skulle gøres rent, pudses og fejes. Alting skulle være propert hos Karoline.
For at få familiens økonomi til at hænge sammen begyndte Karoline at sælge fisk i byen og på Tofte. De havde telefon (nr. 107), så folk kunne bestille fisk hos Karoline, men mange havde ikke telefon, og det blev så datteren Margiths job en gang om ugen at køre rundt til folk i Hasle og Tofte for at spørge, om de skulle have fisk. Dagen efter havde hun en stor cykel med lad, hvor hun så fik læsset den bestilte fisk på, og så skulle hun ud og aflevere den.
I 1946 skulle Emilielyst sælges for 9.000 kr., men Karoline og Valdemar valgte i stedet for at købe halvdelen af Korsgade 14 i Hasle af sønnen Louis til 7000 kr., og her boede de indtil deres død.
Karoline døde den 17/1-1950 og Valdemar døde den 13/4-1958.
Valdemar og Karoline fik i alt 8 børn – 3 blev født i Listed resten i Hasle.
Jette Holkmann Jacobsen.